Навигатор

Библио база

Јавне набавке

 

 

 

 

Дигитална Народна библиотека Србије

Народнa библиотекa Пожаревaц - Збирка периодике

Програм 2016.

 

Programi 2016.

 

 

 

 

 

Преузмите нашу андроид апликацију

ПРЕУЗМИТЕ Е-КЊИГЕ БЕСПЛАТНО

ВЕСТИ ИЗ СВЕТА

Варошарије

Статут и правилници

СТАТУТ

 

 

 

 

 

Најбољи у 2012.

Члан мреже

       član mreže

ШТА ДА ЧИТАМ?

Инстаграм

Фејсбук

ЕУ-инфо

Одељење Костолац

Одељење у Костолцу

Реалне су претпоставке, у недостатку изворних докумената, да су у првим рударским колонијама у Костолцу, крајем 19 и почетком 20 века постојале просторије у којима су се рудари и остали становници колонија окупљали и читали штампу и да су се ту, постепено појавиле и књиге. Било је то време кад су се у Србији, која се борила за већу просвећеност народа, појавила читалишта и прве књижнице. Поуздано се зна да су у периоду између два светска рата у рудничким колонијама Костолцу и Кленовнику, постојале читаонице са књижницом. Када је поред села Костолац и рудничке колоније, настало ново урбано насеље Костолац, наставља се неговање љубави према књизи Градска читаоница и библиотека у Костолцу основана је 1953. године. Приликом оснивања библиотека је имала 1507 књига и 400 брошура. У фонду су се нашле бројне вредне књиге из свих области знања, ратна и поратна издања тада најпопуларнијих издавача. 

Своју самосталност Градска читаоница и библиотека губи 1962. године, када је припојена Радничком универзитету у Костолцу. Библиотека која је изгубила своју самосталност, почела је да дели судбину установе у којој библиотечка делатност није била основна делатност. Преласком у нове просторије, 1972. године, библиотека почиње да се доказује као установа која има незаменљиво место у обогаћивању културног живота Костолца. У овом периоду, проширује се културно образовна активност, рад са младима, сарадња са другим установама као и са Народном библитеком у Београду. Библиотека учествује у формирању литерарних дружина и постаје оснивач Клуба радника-песника, касније названог Лирика жуљевитих руку.

Оснивањем Центра за културу у Пожаревцу, библиотека у Костолцу улази у његов састав као одељење Библиотеке у Пожаревцу, старе и угледне установе културе, основане још 1847. године. У саставу пожаревачке Библиотеке остаје и после њеног осамостаљивања 1994. године. Као одељење пожаревачке библиотеке, библиотека у Костолцу наставља са својим радом на ширењу културе, како обогаћивањем свог фонда, тако и организовањем књижевних сусрета и ликовних изложби.

Временом услови пословања и рада наметнули су потребу проналажења путева за осавремењивање рада библиотеке. Пред изазовима новог времена и као одељење пожаревачке библиотеке, али и као једина преостала професионална институција културе у Костолцу она поред своје основне делатности, започиње своју програмску сарадњу са Основном школом, Удружењем ликовних стваралаца Костолца, Црквом, позориштем Цастеллум , удружењем сликара Милена Павловић Барили из Пожаревца, песницима из Пожаревца и Костолца. Као резултат сарадњи, у библиотеку су долазили и анонимни и познати песници, сликари, духовници, професори, академици. Просторије Библиотеке пружале су тако својим читаоцима нове доживљаје. 

Библиотека у Костолцу сваке године учлани око 2000 корисника. У свом фонду, који је класификован и смештен по УДК систему, има око 28000 књига. Каталози су формирани од самог почетка рада ове библиотеке, а истовремено када и у матичној библиотеци, уведена је аутоматска обрада података. 2003. године Библиотека постаје оснивач Клуба љубитеља књиге" Мајдан", који при Библиотеци организује разне активности на популарисању књиге и покреће часопис за књижевност, уметност, науку и културу под истим именом Мајдан". Библиотека у Костолцу је од свог оснивања 1953. године па до данашњег дана мењала просторије, руководиоце, правни статус. Била је самостална установа, па радна јединица Радничког универзитета у Костолцу, и већ 28 година је одељење Народне библиотеке "Илија М. Петровић" у Пожаревцу. Никада, међутим, није променила своју основну обавезу - ширење знања, неговање читалачке културе, отварање ризница мудрости, љубави и лепоте духа.