Навигатор

Библио база

Јавне набавке

 

 

 

 

Дигитална Народна библиотека Србије

Народнa библиотекa Пожаревaц - Збирка периодике

Програм 2016.

 

Programi 2016.

 

 

 

 

 

Преузмите нашу андроид апликацију

ПРЕУЗМИТЕ Е-КЊИГЕ БЕСПЛАТНО

ВЕСТИ ИЗ СВЕТА

Варошарије

Статут и правилници

СТАТУТ

 

 

 

 

 

Најбољи у 2012.

Члан мреже

       član mreže

ШТА ДА ЧИТАМ?

Инстаграм

Фејсбук

ЕУ-инфо

Пројекат ,,Мачевање речима'' на ИФЛА Конгресу 2017.

Најзначајнији међународни скуп из области библиотекарства и информационих наука, годишњи конгрес 83.IFLA WLIC (World Library and Information Congress) одржан је од 19. до 25. августа 2017. године у Вроцлаву. Тема ,,Библиотеке. Солидарност. Друштво'' једноставна је, али моћна порука у земљи у којој је рођен најснажнији синдикални покрет у прошлом веку, настављајући да мења лице историје.

Преко 3100 делегата из 122 земље испунило је историјски поростор. Присутнима су се обратили Дона Шидер, председница ИФЛА-е, Џералд Лaитнер, генерални секретар и Андреј Дуда, предедник Републике Пољске. Говорили су о посвећености, проактивној визији и будућности глобалне библиотеке. Јединствено библиотечко поље (солидарност) искористиће знање (библиотеке) да побољша услове у друштву. Циљ ове 83.ИФЛА-е је оснаживање и јачање библиотека и библиотекара широм света. Потрбно је изградити писмено, информисано и партиципативно друштво . Да би се постигао овај амбициозни циљ, ИФЛА ради на новим алатима за ефикаснију подршку чланова и јачању положаја библиотека на глобалном нивоу. Сакупљање, чување, одржавање, развој и стављање на располагање колекције књига представља основни и неопходан облик очувања културног насљеђа. Библиотекари су прави чувари људског знања, стручњаци и одлични промотери.

Одржано је 247 сесија. Неке од тема биле су: Академске и истраживачаке библиотеке, Повезивање корисника и библиотека широм света, Писменост и читање, Посебне збирке-ретке књиге и специјалне збирке, Изградња анализе података и вештине оцењивања у академским и јавним библиотекама - континуирани професионални развој и учење на радном месту, Библиотеке за особе са инвалидитетом, Развој набавке и колекције, Библиотечке услуге за мултикултуралне популације, Уметничке библиотеке, Каталогизација, Управљање библиотечким удружењима, Теорија библиотеке и истраживања итд. Сви радови, који су презентовани у оквири наведених, али и других сесија, могу се пронаћи у отвореном приступу у Ифлиној библиотеци: http://library.ifla.org/ . У оквиру сесија сваке године библиотекари из читавог света се повезују и размењују искуства. Оне су место на којима се могу чути све промене и сви проблеми, све иновације и искуства која се односе на библиотечку делатност. Значајан део сваке Ифлине конференције предстаљају и постер сесије, на којима аутори постера који су претходно одобрени од стране Ифлине комисије, промовишу своје радове. Они представљају текуће пројекте у библиотекама широм света. У Вроцлаву су своје место пронашла 188 постера, међу њима и постер Народне библиотеке ,,Илија М. Петровић'' Пожаревац, који су представиле колегинице Славица Вучинић и Александра Миленковић. Оне су приказале свој пројекат ,,Мачевање речима''(Word Fencing), који је изазвао велику пажњу јер је акценат био на социјалној интеграцији деце и физичкој игри, која готово и не постоји у ери компјутера, таблета и телефона. Флајер овог пројекта садржи пример радионице ,,Мачевање речима'' која ће моћи да се примењује у свим библиотекама широм света. Остварен је контакт са колегама из целог света, али највећу заинтересованост показале су колеге из региона, са жељом да се организује регионални турнир у ,,Мачевању речима''.

Данас се књиге све мање повезују са идејом библиотеке. Истовремено, јасно је да је подршка „култури читања“ и раној дечјој писмености и даље важна функција јавних библиотека, те се не смеју игнорисати у очима јавности. Стога, веома важно питање је- за које проблеме у друштву наша библиотека има одговоре? Потребе и искуства корисника морају бити основа библиотечких услуга и просторног дизајна.

Циљ је да се ревитализује дечји ентузијазам за читањем и сазнавањем, а и да се развију вештине размене информација, решавање проблема и креативности. Намера је да се мотивише рад на талентима, стварању, смањењу сиромаштва деце, што ће касније утицати на стопирање континуираног одлива младих људи из образовања. Жеља је да се кроз мале услуге у библиотеци, као центру информисања, изврше велики утицаји, у чијем фокусу је образовање. Турнир ,,Мачевање речима'' промовише учење кроз игру, подстиче истраживање, демистификује науку,  пружа неформално образовање, негује радионице у којој учествују равноправни чланови- комуникација као одговор на асоцијалност и све чешће примере зависника од нових информационих технологија. Тако се развија култура стварања, за разлику од пасивног конзумирања.

Овај модел рада, по принципу Гејмификације, изражава циљеве савремених библиотека (искуство, учешће, оснаживање и иновација),  обезбеђује приступ старим и новим садржајима, који комбинују традиционално и савремено. Тако је младима, од 7 до 13 година, пружена прилика да расправљају, експериментишу, да не успеју, да покушају поново. Као резултат оваквог креативног  такмичења, добили смо најмлађе победнике (7 и 8 година), што говори да богатство познавања речи не зависи од година, него од броја прочитаних књига. Овакве активности у библиотеци стварају простор у коме деца и млади презентују своје таленте, па тако обликују свет коме желе да припадају.

На завршној сесији, 24. августа, додељене су награде: Ненси Болт, за  допринос у међународном библиотекарству, нарочито за посвећеност библиотечким услугама за особе са посебним потребама, Елени  Родригуез, за допринос  у развоју, прегледу и интернационализацији ИФЛА стандарда за каталогизацију и библиографску контролу, Тери Вич, за допринос у интернационализацији библиотечке и образовне информатике.

ИФЛА медаља припала је Мартину Вејду за дипринос у међународном библиотекарству, заговарајући слободу приступа информацијама и основним професионалним вредностима. Награду су добила и два одељења ИФЛА-е: Одсек за академске и истраживачке библиотеке и Одељење за управљање знањем, а најбољи постер 2017. је The Buggy Ride@PPAS који припада Малезији.

Место одржавања 84.ИФЛА 2018 Конгреса биће Куала Лумпур у Малезији.