Навигатор

Библио база

Јавне набавке

 

 

 

 

Дигитална Народна библиотека Србије

Народнa библиотекa Пожаревaц - Збирка периодике

Програм 2016.

 

Programi 2016.

 

 

 

 

 

Преузмите нашу андроид апликацију

ПРЕУЗМИТЕ Е-КЊИГЕ БЕСПЛАТНО

ВЕСТИ ИЗ СВЕТА

Варошарије

Статут и правилници

СТАТУТ

 

 

 

 

 

Најбољи у 2012.

Члан мреже

       član mreže

ШТА ДА ЧИТАМ?

Инстаграм

Фејсбук

ЕУ-инфо

ТАЈАНСТВЕНИ ПУТЕВИ СЕМАНТИКЕ И ЛЕКСИКОЛОГИЈЕ

У Свечаној сали ,,Народне библиотеке ,,Илија М. Петровић'' Пожаревац, 3. 4. 2017. године, одржана је радионица ,, Тајанствени путеви семантике и лексикологије''. Кроз кратку причу о речима и богатству њиховог значења, Слободан Јотић, наставник српског језика и библиотекарка Јелена Чобић, увели су ђаке 6. разреда ОШ ,,Свети Сава'' у суштину Вукове мисли: ,,Испеци, па реци!''

Задаци које су решавали ученици били су мотивисани језичким занимљивостима. Учесници су наведени да на основу свог језичког осећања реше задатке у којима су скривени проблеми везани за лексикологију, семантику и синтаксу. Кажу да је најдужу реченицу икада написану упутио писмом заљубљени Хенри VIII  Ани Болин, будућој жени. То је била права краљевска синтакса: зависне реченице низале су се без краја. Тако смо и ми , у нашој радионици, од једне речи, добили маштовите мини приче.

Овакве вежбе омогућавају да се на интересантан начин развијају разне језичке вештине, стимулишу многе мисаоне способности, логичко и креативно мишљење.